E-TİCARETTE ÖNEMLİ TÜKETİCİ HAKLARI

 

E-ticaret, günümüzde internetin kullanımının artması ile birlikte ülkemizde 1995 yılında elektronik ortamda kullanılmaya başlanmıştır. Elektronik ticaretin kullanılması ile ilgili kanunen birçok düzenleme yapılmıştır ve tüketicinin bilmesi gereken birçok hakkı oluşmuştur.

Türkiye'de tüketiciler hala internet üzerinden yapılan alışverişi güvenli bulmamaktadır ve online alışverişte temkinli davranmaktadır.

Bu güvensizliğin önüne geçmek adına devlet tarafından hukuki açıdan e-ticarete bir yaptırım uygulanmıştır.

Tüketicinin bu güvensizliğinin en büyük nedenlerinden biride haklarını yeterince bilmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple tüketicinin hangi haklara sahip olduğunu bilmesi durumunda elektronik ortamda daha rahat alışveriş yapmasını sağlayacaktır.

Alışveriş işlemi online yapılıyor veya yapılmıyorsa da tüketicinin hakkının korunması devlet tarafından yapılmaktadır ve 06 Mart 2011 tarihinde resmi gazete “Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmelik” tabi tutulmuştur.

 

1.     Tüketicilerin bir ürünü satın alırken ürünün özellikleri, fiyatı ve ödeme şekli ile kargo firması gibi bilgileri ve garanti şartlarının ne olduğunu bilmesi gerekmektedir. Eğer bu bilgiler bulunmuyorsa hukuki yollara başvurma hakkına sahiptir.

2.    Alıcı online alışverişte iade ve cayma hakkına sahiptir.

3.    Cayma hakkında tüketici ürünü hiçbir mazeret göstermeden satıcının belirlediği süre içerisinde iade etme hakkına sahiptir.

4.    Cayma/iade hakkında tüketicinin yanlış bilgi edinmemesi ve haklarını en doğru şekilde öğrenmesi gerekmektedir.

5.    Tüketicinin online satış ile aldığı herhangi bir üründe kullanım sırasında oluşan ürün hatası alıcıdan kaynaklanmıyor ise satıcı yerine, yenisini vermek, ürünü tamir ettirmek veya ücret iadesi yapma seçeneklerinden birisini yapmak durumundadır. 

6.    Tüketicinin firma ile sorun yaşaması durumunda, tüketici hakları mahkemesine başvurması en doğal hakkıdır.

7.    Bu mahkeme tüketici ile satıcı arasındaki sorunlara sonuç alınmasına yönelik çalışmalarda bulunur.

8.    Tüketicinin kargo aşamasında dikkat etmesi gereken durumlar mevcuttur.

9.    Ürün teslim alınmadan önce, aldığına dair imza atmaması gerekmektedir.

10.  Kargo teslim aşamasında ürünü getiren görevlinin yanında kontrol etmelidir. Ürün eksik veya hasarlı ise tüketicinin kargo görevlisi ile birlikte hasar tespit tutanağı tutulmalıdır.

11.   İnternet alışverişlerinde de tüketiciler garanti koşullarını öğrenme hakkına sahiptirler.